top of page
Eating pizza

NAVODILA ZA UPORABO  TESTA ZA PICO

Za optimalno kakovost testa je priporočljivo, da se odtali dan pred uporabo.

Priporočljivo je upoštevati spodaj opisane tehnike

  • odtajanja,

  • vzhajanja  

  • raztegovanja

Za dodatna pojasnila in pomoč, smo na voljo na telefonski številki 051 605 388 ali 070 244 979 ali elektronskem naslovu klemen@massec.org.

ODTAJANJE TESTA

  • Zamrznjeno testo čez noč pustite v hladilniku na 3℃ , naslednji dan, čez cca 12 ur bo odtaljeno. Medodtajanjem in vse do uporabe, naj bo testo ves čas pokrito z vlažno krpo ali živilsko folijo, tako preprečite izsušitev. Posodo, kjer je shranjeno testo, zaradi ohranjanja vlage, pokrijte s pokrovom.

  • Če nameravate testo uporabiti v tekočem dnevu, ga vzemite iz zamrzovalnika najmanj 4 ure pred uporabo. To je najkrajši potreben čas, za odtajanje testa. Če želite pospešiti odtajanje, testo na sobni temperaturi  pokrijete s krpo, namočeno v vročo vodo in rahlo ožeto. Postopek večkrat ponovite. Tak postopek uporabite le v nujnih primerih, saj testo v tem primeru ni optimalne kakovosti.

  • Odtaljeno testo lahko ostane v hladilniku do 3 dni na 3 ℃ in še ohrani kakovost.

VZHAJANJE TESTA

  • Odtaljeno testo naj pred uporabo vzhaja na sobni temperaturi  vsaj 2 uri,  do dvakratnega volumna.

  • Če želite pospešiti vzhajanje testa, ga postavite na toplo mesto, vendar ne na temperaturi višji od 30 ℃.

  • Če vam testo stoji dlje časa na sobni temperaturi in želite upočasniti vzhajanje, ga ohladite v hladilniku.

  • Če vam testo stoji dlje časa na sobni temperaturi in želite upočasniti vzhajanje, ga ohladite v hladilniku.

RAZTEGOVANJE IN PEKA 

  • Pred raztegovanjem, naj bo vzhajano testo ogreto  najmanj na  21 ℃. Tako bo  bolj prožno,  lažje za raztegovanje in pečeno bolj puhasto. Ne raztegujte hladnega testa, saj to lahko vpliva na končni rezultat.

  • Testo je priporočljivo  raztegovati ročno, najbolje s tehniko, prikazano v video navodilih. Raztegujete lahko tudi s pomočjo stroja, vendar izdelek ne bo takšne kakovosti.

  • Testo z nadevi po želji,  pecite v primerni peči.  Priporočena temperatura je 320 ℃ – 3 minute. Temperatura in čas  peke sta odvisna tudi od vrste peči.

bottom of page